Det är lätt att få känslan att plast är något som måste väljas bort om vi ska leva hållbart och rädda vårt klimat. Men tekniken

Våtrumsmatta, vinylgolv och hållbarhet

Hållbarhet - Tarketts våtrumsmattor och vinylgolv

Det är lätt att få känslan att plast är något som måste väljas bort om vi ska leva hållbart och rädda vårt klimat. Men tekniken går framåt och vi kan idag inte bara återvinna stora mängder vinylgolv utan har så smått också börjat ersätta fossil råvara med biobaserad. Så kan plast verkligen vara ett hållbart material?


På Tarkett arbetar med plast enligt följande principer:

  • Den plast vi tillverkar varken innehåller eller ger ifrån sig potentiellt skadliga ämnen som t ex ftalater eller biocider. Det är viktigt för inomhusmiljön men också avgörande för att plasten ska kunna återvinnas.
  • Vi investerar i tekniker för att framställa plast med biobaserad istället för fossil råvara, ett alternativ som idag finns tillgängligt för två kollektioner.

Vinylgolv och cirkulär ekonomi

Tack vare ny banbrytande teknik kan Tarketts homogena vinylgolv tillverkade efter 2009 gå tillbaka till produktionen som råvara i nya golv. De gamla utrivna golven transporteras till vår anläggning i Ronneby där de smulas ner till granulat, tvättas rena från lim och spackel och torkas. Homogena vinylgolv från Tarkett kan alltså redan ingå i en cirkulär ekonomi. 

För både homogen och heterogen vinyl har Tarkett alltid återvunnit produktionsspillet från vår egen tillverkning. Sedan 90-talet har vi också samlat in och tagit tillbaka installationsspill, eller läggarspill. Att denna infrastruktur för insamling och återvinning fanns på plats var en förutsättning för nästa steg: Att samla in och återvinna använda golv när de rivs ut. 

Målet är att allt material vi samlar in ska gå tillbaka till produktionen och bli till nya produkter av samma kvalitet. Här har vi kommit olika långt med olika produkter.

Vinylgolv och inomhusmiljö

Gemensamt för alla våra vinylgolv är att de är ftalatfria med låga emissioner. Den mjukgörare vi använder idag är godkänd för livsmedelsförpackningar och leksaker för barn under tre år. Samtliga golv är också sedan många år fria från biocider, det vill säga antibakteriella tillsatser. Det här, tillsammans med vår fortsatta satsning på låga VOC-emissioner, gör att samtliga vinylgolv från oss bidrar till en bra inomhusmiljö. 

Redan 2009 började vår anläggning i Ronneby att använda ftalatfria mjukgörare vid produktionen av homogena plastgolv. 2014 påbörjades introduktionen av ftalatfri teknologi i samtliga Tarketts tillverkningsenheter för vinylgolv. 

Vinylgolv och inomhusmiljö

Vinylgolv och klimatet

Det som var omöjligt för tio år sedan är standard idag. Alla våra homogena vinylgolv kan vi återvinna till 100 procent och de tillverkas av cirka 30 procent återvunnen råvara (mestadels produktionsspill). Andra typer av vinylgolv kan fortfarande inte återvinnas, till exempel på grund av material som inte kan separeras, men utvecklingen går snabbt. Vad vi ser som en större utmaning är att faktiskt få tillbaka golven när de rivs ut, många år efter att de har installerats. Här arbetar vi för att öka medvetenheten i branschen.

Även om plast av rätt kvalitet kan återvinnas och återvinnas igen är råvaran i den första produkten fortfarande fossil. Därför investerar vi även i tekniker för att tillverka plast av biobaserad råvara (skogsavfall) istället för av fossil olja. I proffskollektionen iQ Natural har fossil råvara ersatts med biobaserad enligt principen för massbalans. Räknat på hela livscykeln ger en kollektion som iQ Natural 60 % lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med traditionella homogena vinylgolv. 

Mer om vårt hållbarhetsarbete, vinylgolv och våtrumsmattor

Tarketts mönstrade vinylgolv.
Vad är vinylgolv?

Vad är vinylgolv? Vinyl är det perfekta materialet till de utrymmen i hemmet som ska utså stora påfrestningar från till exempel spill och slask. Läs mer om vinylgolv här

Tarkett Aquarelle våtrumsmatta plastmatta badrum
Plastmatta för golv & vägg i badrum

Badrummet betyder allt mer för vårt välbefinnande. Här blir du pigg och fräsch efter en uppfriskande dusch. Här kan du njuta av ett varmt bad som gör gott för både kropp och själ.

vinylgolv från Tarkett homogena golv
Snygga, hållbara vinylgolv för ditt hem

Nu lanserar vi nya vinylgolv för hemmet. Bland annat nya mönster i våra populära kollektioner Tarkett Extra, Texstyle och Trend under ett nytt samlingsnamn Iconik.

Aquarelle badrum
Många färger och mönster i badrums-kollektionen Aquarelle

Upptäck vår badrumskollektion. Här finns något för de flesta stilar, t ex mönster i sober marmor, industriell sten- och betong, sekelskifte och varma trägolv.

Tarketts hållbarhetsarbete
Tarketts arbete med hållbarhet

Som ett av världens största golvföretag har Tarkett ett särskilt ansvar för att vår verksamhet bedrivs på ett långsiktigt och hållbart sätt gentemot dagens och framtidens generationer.

Hälsosamma golv
Hälsosamma golv

Samtliga golv från Tarkett är fria från ftalater och biocider. Tarkett är en föregångare inom branschen när det gäller produkter med låga emissioner, läs mer om vårt hållbarhetsarbete.