Vad är parkettgolv?

Vad är parkettgolv?

Parkettgolv - uppbyggnad och yta

Ett parkettgolv är uppbyggt av trä som ser olika ut beroende på tjockleken. Det har dock alltid ett ytskikt i ädelträ som till exempel ek, ask, lönn, bok, björk eller valnöt.

Förutom träslaget är det flera olika faktorer som påverkar golvets utseende - till exempel kvistar, sprickor, ådring och färgvariationer.

När du använder ditt parkettgolv sliter du inte på själva träet utan på ytans behandling. Därför är det viktigt med ett bra skydd mot slitage, nötning, repor och fläckar för att golvets fräscha utseende ska bevaras. Samtliga parkettgolv från Tarkett har Proteco, ett av marknadens starkaste skydd mot just detta. Proteco gör golvet starkt samtidigt som den äkta träkänslan finns kvar. Vi har tre olika typer av Proteco-ytbehandling: lack, mattlack och hårdvaxolja.

Minimerar effekterna av ett Nordiskt klimat

Parkettgolv är ett levande naturmaterial som krymper eller sväller på grund av temperatur och luftfuktighet.  När vi här i Norden värmer våra bostäder på vintern får vi ett torrt inomhusklimat. Då drar träfibrerna ihop sig och träet krymper. På våren expanderar träet igen. Växlingarna kan leda till att trägolv spricker eller skålar sig.

Vi på Tarkett har tillverkat parkettgolv i mer än 130 år och våra trägolv har en stabil konstruktion som minimerar effekterna av det nordiska klimatet. Trägolv mår bäst av en relativ luftfuktighet på 30-60 % och temperatur på mellan 18-27 grader.

Olika designs

Olika designs

1-stav, 2-stav eller 3-stav?

Trä är ett fantastiskt material att lägga som golv. Inget golv är det andra identiskt och träets unika utseende får hela rummet att leva. Variationsrikedomen med 1-stav, 2-stav och 3-stav ger ytterligare möjligheter att få det golv du blir nöjd med.

Läs mer om skillnaden på 1-stav, 2-stav och 3-stav

Fiskbensparkett - Klassisk design i ny tappning

Vår nya kollektion Segno kombinerar vår kvalitet i material och finish med ett nytt designkoncept, detta för att skapa unika trägolv till lika unika miljöer. För att kunna skräddarsy både traditionella mönster och nya kreativa uttryck kan golven läggas på många olika sätt.

Upptäck vår fiskbensparkett - Segno

Lägg golvet enkelt med 2-lock

Tarketts låssystem 2-lock gör det ännu enklare att lägga parkettgolv. Hemligheten är en liten fjäder på brädans kortsida. När du trycker ned brädan pressas fjädern inåt för att sedan fjädra ut igen och låsa fast de båda brädorna i varandra. Det gör att det både går snabbt och sitter säkert.

Lägga parkettgolv är enkelt!

Läs & ladda ned våra läggningsanvisningar.
 

Skötsel av parkettgolv

Skötsel av lackade parkettgolv

Här har vi samlat information om hur du bäst sköter ditt lackade trägolv, tänk dock på att alltid läsa och följa skötselanvisningens instruktioner, där finns alltid den senaste uppdaterade och gällande informationen.

Så här tar du hand om ditt lackade parkettgolv.

 

Skötsel och reparation av hårdvaxoljade trägolv

Med ett hårdvaxoljat trägolv får du ett hållbart golv som är vackert se på och skönt att gå på. Men över tid är slitage svårt att undvika och för att kunna njuta av golvets egenskaper länge behöver det skötas på rätt sätt. 

Så här tar du hand om ditt hårdvaxoljade parkettgolv.

På samma ämne - Parkettgolv

Tarkett trägolv Noble
Parkettgolv

Upptäck våra vackra och hållbara parkettgolv. Designade av naturen. Tillverkade med känsla.

Snyggt modernt ljust trägolv från Tarkett
1-stav, 2-stav eller 3-stav?

Föredrar du 1-stav, 2-stav eller 3-stav? Upptäck variationsrikedomen bland våra trägolv.

Tarketts parkettgolv Noble ek Soho
Ekparkett – ett levande golv med många möjligheter

Ekgolvets egenskaper och karaktär gör dem till ett de vanligaste golven i våra svenska hem. Se Tarketts utbud av ekparkett.

Elegant mörk parkett med långa plankor från Tarkett
Lägga parkettgolv är enkelt!

Att lägga parkettgolv är enkelt. Här hittar du nyttig information och tips inför din läggning.

Ljust ekgolv med långa plankor i ett modernt bibliotek/vardagrsum
Köpa golv – några saker att tänka på

Det kan kännas överväldigande när du ska välja nytt golv. Här ger vi dig råd som kan komma till nytta om du ska köpa golv.

Mattlackat trägolv i ett kök
Lackade trägolv

Ytbehandlingen på ditt trägolv är väldigt viktig för golvets hållbarhet. Läs mer om vår lackade och mattlackade trägolv här.

Hårdvaxoljat trägolv från Tarlett i ett modernt sovrum
Hårdvaxoljade trägolv

När du ska välja trägolv är ytbehandlingen viktig för govlets hållbarhet och utseende. Lär dig mer om hårdvaxoljade träglv.

Ett modernt mörkt kök inrett med fiskbensparkett Segno från Tarkett
Fiskbensparkett - Segno

Klassisk fiskbensparkett i ny tappning från Tarkett. Se olika kombinationsmöjligheter och läs mer om Segno här.

Våra parkettkollektioner