Vad är parkettgolv? | Tarkett

Vad är parkettgolv? | Tarkett

Ett parkettgolv är uppbyggt av trä,

beroende på tjockleken har det sedan olika uppbyggnad. Det har alltid ett ytskikt i ädelträ som till exempel ek, ask, lönn, bok, björk eller valnöt.

Förutom träslag är det flera olika faktorer som påverkar golvets utseende - till exempel kvistar, sprickor, ådring och färgvariationer.

När du använder ditt parkettgolv sliter du inte på själva träet utan på ytans behandling. Därför är det viktigt med ett bra skydd mot slitage, nötning, repor och fläckar för att kunna bevara golvets fräscha utseende. Samtliga trägolv från Tarkett har Proteco, ett av marknadens starkaste skydd mot just detta. Proteco gör golvet starkt samtidigt som den äkta träkänslan bevaras. Vi har tre olika typer av Proteco-ytbehandling: lack, mattlack och hårdvaxolja.

Parkettgolv är ett levande naturmaterial som krymper eller sväller på grund av temperatur och luftfuktighet, därför är våra golv anpassade efter det nordiska klimatet.

Anpassat för Nordiskt klimat

Trägolv är ett levande naturmaterial som krymper eller sväller beroende på temperatur och luftfuktighet. När vi här i Norden värmer våra bostäder på vintern får vi ett torrt inomhusklimat. Då drar träfibrerna ihop sig och träet krymper. På våren expanderar träet igen. Växlingarna kan leda till att trägolv spricker eller skålar sig. Tarkett har tillverkat parkettgolv i mer än 130 år och vet hur man gör för att minimera de negativa effekterna av det nordiska klimatet.
 

Lägg golvet enkelt med 2-lock

Tarketts låssystem 2-lock gör det ännu enklare att lägga trägolv. Hemligheten är en liten fjäder på brädans kortsida. När du trycker ned brädan pressas fjädern inåt för att sedan fjädra ut igen och låsa fast de båda brädorna i varandra. Det gör att det både går snabbt och sitter säkert. Läs mer om hur du lägger trägolv i våra läggningsanvisningar.
 

Du kanske också är intresserad av:

Tarkett trägolv Noble
Parkettgolv

Upptäck våra vackra och hållbara parkettgolv. Designade av naturen. Tillverkade med känsla.

Tarketts parkettgolv Noble ek Soho
Ekparkett – ett levande golv med många möjligheter

Ekgolvets egenskaper och karaktär gör dem till ett de vanligaste golven i våra svenska hem. Se Tarketts utbud av ekparkett.

Ljust ekgolv med långa plankor i ett modernt bibliotek/vardagrsum
Köpa golv – några saker att tänka på

Det kan kännas överväldigande när du ska välja nytt golv. Här ger vi dig råd som kan komma till nytta om du ska köpa golv.

Förslag på kollektioner