Lägga vinylgolv – snabbt och enkelt

Lägga vinylgolv – snabbt och enkelt

Lägga vinylgolv

Vinylgolv och vinylklickgolv är praktiska eftersom du ofta kan lägga dem direkt ovanpå ditt nuvarande golv. Här får du veta vad du bör tänka på innan du ska börja lägga golvet. När det är dags för själva golvläggningen, börja med att läsa igenom hela läggningsanvisningen och följ den därefter steg för steg. Är det något annat golv än vinylgolv du ska lägga?

Att lägga vinylgolv med klick är betydligt enklare, men för att vara säker på att du lägger ditt golv rätt, läs alltid läggningsanvisningen noggrant.

Förbered och planera

Låt vinylgolvet ligga plant i rummet minst ett dygn innan golvläggning. Då hinner golvet anpassas till temperaturen och blir lättare att hantera. Rengör det gamla golvet noga. Om du ska lägga ditt nya golv ovanpå ditt nuvarande, måste ytan vara helt plan. Antingen kan du ta bort golvlisten – det underlättar läggningen och ger ett snyggare slutresultat. Du kan även använda en trekantslist på golvlisten.

Vinylklickgolv

Vinylgolv med klicklåssystem läggs utan lim och är enkla att lägga. Oftast kan du lägga det direkt ovanpå ditt nuvarande golv, men ytan måste vara hård, plan och torr. När du ska lägga golvet sätter du distanskilar för att få rätt avstånd till väggar och andra fasta installationer, det ger golvet utrymme för rörelse. Efter det klickar du samman första raden av brädor/plattor vid kortändan. Klicka sedan ihop hela rader längs med långsidan. 

Vinylgolv på rulle

Tänk först igenom hur golvet ska ligga!

Är rummet långsmalt, blir det bäst om mattan läggs i rummets längdriktning. Är rummet kvadratiskt, läggs mattan så att skarvarna går mot den vägg där det största ljusinsläppet finns. Undvik att få skarvar precis innanför dörren.

Är ytan mindre än 25 kvadratmeter behöver inte vinylgolvet limmas, utan kan läggas löst ovanpå den gamla golvbeläggningen. 

Har du köpt en hel mattbit på rulle kan du kapa våderna med en krokkniv, se instruktioner i vår läggningsanvisning. Om du beställer golvet i färdigkapade längder slipper du det momentet. Rulla ut mattan med baksidan uppåt och mät av med en kapmån på 5-10 cm på båda sidorna. Om golvet ska mönsterpassas behöver du mer kapmån.

Verktyg som behövs för att lägga vinylgolv:  

• Tumstock 
• Mattkniv
• Sax
• Tarkett dubbelhäftande tejp (åldringsbeständig)
• Skärlinjal
• Trekantslist, om du låter de befintliga golvlisterna sitta kvar
• Fogvätska, om du skarvar golvet

Du kanske också är intresserad av:

Tarketts mönstrade vinylgolv.
Vad är vinylgolv?

Vad är vinylgolv? Vinyl är det perfekta materialet till de utrymmen i hemmet som ska utså stora påfrestningar från till exempel spill och slask. Läs mer om vinylgolv här

Lägga golv som ett proffs!
Lägga golv som ett proffs!

Här har vi samlat information om att lägga golv. I våra läggningsanvisningar hittar du detaljerade instruktioner till hur du lägger ditt nya golv.

Elegant mörk parkett med långa plankor från Tarkett
Lägga parkettgolv är enkelt!

Att lägga parkettgolv är enkelt. Här hittar du nyttig information och tips inför din läggning.

person som lägger laminatgolv från tarkett
Läggning av Laminatgolv

Här hittar du viktig information och våra instruktioner, samt tips inför din läggning av laminatgolv från Tarkett.

Förslag på kollektioner