trägolv från Tarkett, här ljust parkettgolv i ett modernt shemmakontor

Lägga trägolv | Tips & tricks vid trägolvsläggning

Steg för steg - Läggning av trägolv

Innan du börjar lägga ditt nya trägolv finns det några saker du bör tänka på. I våra läggningsanvisningar finns det steg för steg-beskrivningar hur du går tillväga när du ska lägga ditt nya trägolv. Läs igenom den noggrant innan du börjar installationen. Ska du lägga något annat golv är trägolv? Klicka här.

Noble är rutmönstrade handgjorda golv och därför kan en oregelbundenhet i mönsterbilden förekomma. Rutmönster ska alltid läggas i ett så kallat holländskt mönster och inte tvärplint hörn mot hörn.

Installation - 2-lock, ett snabbt och säkert låssystem

Tack vare  vårt låssystem 2-lock är det enkelt att lägga ditt trägolv. Hemligheten är en liten fjäder på golvbrädans kortsida. När du trycker ner brädan pressas fjädern inåt för att sedan fjädra ut igen och låsa fast brädorna i varandra. Kollektionen Viva har Tarketts starka Ultraloc-fog, även det är ett limfritt system. De breda plankorna i Elegance bör limmas ner mot undergolvet och har därför en traditionell limfog. De kan också skruvas eller klamras ner mot underlaget.

Tips och tricks inför läggningen

1. Innan du börjar

Se till att undergolvet är plant, fast, torrt och rent. Inomhusklimatet i rummet måste vara rätt - innan, under och efter golvläggningen. Det innebär en temperatur på minst 18°C och en relativ luftfuktighet på 30-60 %. Öppna inte golvförpackningen förrän precis innan golvet ska läggas

2. Förbered undergolvet

Använd underlagsmaterial!

Vid flytande golvläggning, det vill säga då trägolvet fogas samman utan att fästas i underlaget, bör du använda ett underlagsmaterial för att jämna ut ytan och minska stegljud. Ett trägolv är hårt, så det är viktigt för komforten att lägga ett stötdämpande underlag. Använd Tarketts underlagsmaterial Tarkofoam II eller Tarkoflex II.

Kom ihåg ångspärren!

En ångspärr är en polyetenfolie som läggs med en överlappning på minst 200 mm eller förseglas med tejp. Den förhindrar fuktvandring och appliceras över hela undergolvet. Underlagsmaterialet Tarkoflex II fungerar också som ångspärr.

3. Förbered golvläggningen

Bestäm vilken riktning golvet ska ligga i. Det är vanligt att man lägger golvet i rummets längdriktning men det går också att lägga tvärs över. För att säkerställa ett vackert plankgolv rekommenderar vi att öppna ett antal paket och välja brädor som ger vackra färgövergångar mellan brädorna. Man måste räkna med ett expansionsutrymme längs med alla väggar, trösklar, trappor, vattenledningar, dörröppningar eller andra fasta större hinder. Expansionsutrymmet täcks sedan med lister och rörmanschetter.

4. Perfekt finish

Använd matchande tillbehör för en perfekt finish. Socklar, övergångsslister, rörmanschetter eller trappnosar - vi har allt du behöver! 

Golvvärme för ökad komfort

Det du bör tänka på vid installation av golvvärme är att det måste vara ett självreglerande värmesystem som ger en jämn värme över hela golvytan. Yttemperaturen får inte överskrida 27°. Denna gräns gäller även ytor täckta med t ex mattor. Golvvärme kan orsaka springor mellan golvbrädorna under vintern. De flesta av Tarketts trägolv fungerar utmärkt med golvvärme, men ett fåtal träslag och konstruktioner är dock mer benägna att röra sig och rekommenderas därför inte med golvvärmesystem. I vårt dokumentcenter kan du hitta produktdatablad med specifik information kring detta.

Vilka verktyg behövs?

  • Hammare
  • Fogsvans
  • Stick- eller cikelsåg
  • Tumstock
  • Vinkelhake
  • Penna
  • Borr
  • Stämjärn

Trä är ett levande material

Ett trägolv som lagts flytande kommer att röra sig lite. Det kan svälla eller krympa beroende på hur inomhusklimatet förändras under året. Tarkett har tillverkat parkettgolv i mer än 130 år och vet hur man gör för att minimera de negativa effekterna av det nordiska klimatet. Det är dock viktigt att följa våra rekommendationer ovan.

Du kanske också är intresserad av:

Tarkett trägolv Noble
Parkettgolv

Upptäck våra vackra och hållbara parkettgolv. Designade av naturen. Tillverkade med känsla.

Tarkett trägolv Play ask Ivory
Vad är parkettgolv?

Ett parkettgolv är uppbyggt av trä, beroende på tjockleken har det sedan olika uppbyggnad. Det har alltid ett ytskikt i ädelträ som till exempel ek, ask, lönn, bok, björk eller valnöt.

Prestige ask seashell, modernt ljust parkettgolv från Tarkett
Golvläggning riktning | Låt ljuset styra riktning när du ska lägga golv

Innan du börjar installera ditt nya golv, tänk efter en extra gång i vilken riktning du installerar golvet. Läs våra tips här!

Lägga golv som ett proffs!
Lägga golv som ett proffs!

Här har vi samlat information om att lägga golv. I våra läggningsanvisningar hittar du detaljerade instruktioner till hur du lägger ditt nya golv.

Förslag på kollektioner