Köpa golv – några saker att tänka på

Köpa golv – några saker att tänka på

Köpa golv

Drömmen om ett nytt golv behöver inte stanna vid en dröm. Idag finns det golv för alla stilar och rum, som dessutom är smidiga att lägga in själv. Men innan du gör slag i saken finns det några saker du bör fundera över och bestämma för att resultatet ska bli precis så som du har tänkt dig. 

Stil och inredning

Hur ser ditt hem ut? Personliga uttryck är viktigt i hemmet och vilket golv du väljer spelar stor roll för att skapa ett hem som du trivs i och som passar din livsstil. Golvet ska hålla i många år, både funktionellt och designmässigt. Utseendet ska passa med rummets form, ljusinsläpp och med övrig inredning. Det kan antingen komplettera, matcha eller kontrastera väggar och möbler. 

Funktion och hållbarhet

Även i de lugnaste hem slits golvet med tiden. Köksgolvet behöver tåla mer än golvet i sovrummet, som ska vara en lugn fristad i hemmet. I valet av material är det viktigt att du har en bild av hur du vill att rummet ska se ut, och vilken funktion det ska fylla,  i de flesta fall finns det alternativ som passar både i stil och hållbarhet. 

 

Olika golv, olika underhåll

Vissa golv kräver lite mer underhåll, andra lite mindre. Ett vinylklick-golv har väldigt lång hållbarhet och är lättstädat. Ett karaktärsfullt trägolv håller också länge men kan behöva slipas och ytbehandlas igen efter ett par år för att behålla sitt utseende och funktion.

Mjukt för både fot och öra

Ett golv ska vara skönt att gå på men helst ska stegen inte höras. Beroende på rummets akustik är det värt ha i åtanke hur golvet fungerar ljudmässigt. Golvet kan antingen öka ljudet eller dämpa det. I köket är det till exempel skönt med ett golv som inte slamrar för mycket om man skulle råka tappa en kastrull, gaffel eller kniv. 

Våra golv

Tarkett erbjuder en mängd olika typer av golv, från plankgolv i ek, ask eller valnöt, till slitstarka och lättlagda laminat- och vinylgolv med både naturtrogna och mer lekfulla mönster och färger.

Trägolv

Vi har tillverkat trägolv med genuina hantverksmetoder sedan 1886. Resultatet är vackra golv med naturlig patina, färgvariationer, kvistmärken och barkfickor. Du väljer från ett brett urval av olika designs som var och en har sin egen karaktär i form av ljus, neutral eller mörkare färg.

Ett vackert trägolv passar i och skänker extra karaktär till alla rum i huset. Du kan välja ditt golv antingen med eller utan fasning, borstad eller oborstad yta samt om det ska vara ett lackat golv med mer glans jämfört med hårdvaxoljad yta som ger en mattare och ett mjukare utseende på träet.

Alla våra trägolv är tillverkade  i tre lager, en stabil konstruktion med vårt nordiska klimat i åtanke som innebär stora skillnader i luftfuktighet mellan sommar och vinter. Viktigt är att den relativa luftfuktigheten håller sig mellan 30-60 % och att temperaturen ligger mellan 18-27 grader. Temperaturen får inte heller överstigas under en matta på ett värmegolv.

Vinyl kan både rullas och klickas på plats

Golv som är lätta att leva med. Tarketts vinylgolv är framtagna för dig som gillar inredning med personlig känsla och samtidigt värdesätter ett praktiskt golv.

Våra vinylgolv är lika snygga som de är sköna och tysta att gå på. Dessutom är de slitstarka och lättstädade. Med ett vinylgolv i hallen, köket eller barnens rum gör det inget om hunden drar in grus, gästerna spiller dryck eller barnen målar utanför.

Utbudet av mönster är stort och våra duktiga designers uppdaterar kollektionen regelbundet för att vara i takt med rådande trender. Vi arbetar också ständigt med att förbättra golvens miljöegenskaper. 

Vinylklick - Design i lättlagt format

Med Starfloor Click kan du enkelt förnya ditt hem. Golvet har ett klicklåssystem som gör det enkelt att lägga själv. Du kan till och med lägga Starfloor Click direkt ovanpå ditt nuvarande golv så länge det har en hård, plan yta.

Det starka ytskiktet ger dessutom ett golv som är mer tåligt mot fläckar, smuts och repor. Kollektionen bjuder på allt från naturtrogna sten-och trämönster till grafiska designs.

Starfloor Click-golven är ftalatfria, har ytterst låga emissioner och läggs utan lim.

En nyhet i vårt vinylklicksutbud är Starfloor Click Ultimate. Ett golv som med sin kompositkärna uppnår en hög formstabilitet och därför klarar en temperaturväxling mellan 10 – 60 grader. Starfloor Click Ultimate är dessutom försedd med en akustikbaksida som ger en förbättrad akustik.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är tillverkat av flera skikt av träfiber, specialbehandlat dekorskikt, som visar golvets utseende, och skyddande plastfilm. Dessa sammanfogas under tryck, vilket gör golvet extra tåligt mot slitage och spill. Laminatgolv är lämpliga i alla rum i huset eller lägenheten, med undantag för våtutrymmen. Våra mönster, från klassiskt och exotiskt trä till fiskbensmönster, är så naturtrogna att till och med ett tränat öga har svårt att se skillnad mellan dem och autentiska trägolv.

Laminatgolv läggs enkelt med vårt smidiga klicklåssystem. Att sopa, dammsuga och torrmoppa räcker oftast för att hålla ett laminatgolv rent och fräscht.

Badrum

Idag betyder badrummet allt mer för vårt välbefinnande. Här blir du pigg och fräsch efter en uppfriskande dusch. Här kan du njuta av ett varmt bad som gör gott för både kropp och själ.

Plastmatta är det trygga valet mot vattenskador!

Det spelar ingen roll hur snyggt ett badrum är om det inte är tätt. Aquarelle-kollektionen är VT-godkänd (VT=vattentät) och uppfyller branschens hårdaste krav på vattentäthet. Väggmattan monteras horisontellt och sveps runt rummet istället för att sättas upp vådvis som man gör med tapeter. Oftast blir det bara en enda skarv, vilket innebär att du får ett säkrare badrum. Väggen kompletteras med en matchande bård upp till taket. Bård och väggmatta produceras vid olika tillfällen och kan därför skilja något i nyans.

Anlita alltid en GVK-auktoriserad fackman för att utföra arbetet i våtrum.

Varför Tarketts Aquarelle?

  • Lättskött och vattentät design
  • Hygieniskt
  • Praktiskt
  • Prisvärt
  • Vattentätt och säkert
  • Trendiga och tidlöst klassiska mönster

Mer information inför ditt golvköp

Klicka på det du vill lära dig mer om:

Du kanske också är intresserad av:

Tarketts mönstrade vinylgolv.
Vad är vinylgolv?

Vad är vinylgolv? Vinyl är det perfekta materialet till de utrymmen i hemmet som ska utså stora påfrestningar från till exempel spill och slask. Läs mer om vinylgolv här

Tarkett trägolv Noble
Parkettgolv

Upptäck våra vackra och hållbara parkettgolv. Designade av naturen. Tillverkade med känsla.

Beige laminatgolv Woodstock Tarkett kök grönt
Om laminatgolv - Praktiskt, slitstarkt och snyggt!

Nu behöver du inte längre välja mellan funktion och design när det gäller golv. Med Tarkett laminatgolv får du både ett vackert utseende och oöverträffade praktiska egenskaper.

Tarkett Aquarelle våtrumsmatta plastmatta badrum
Plastmatta för golv & vägg i badrum

Badrummet betyder allt mer för vårt välbefinnande. Här blir du pigg och fräsch efter en uppfriskande dusch. Här kan du njuta av ett varmt bad som gör gott för både kropp och själ.

Tarkett trägolv Play ask Ivory
Vad är parkettgolv?

Ett parkettgolv är uppbyggt av trä, beroende på tjockleken har det sedan olika uppbyggnad. Det har alltid ett ytskikt i ädelträ som till exempel ek, ask, lönn, bok, björk eller valnöt.

Starfloor Click Ultimate i ett vitt kök med snedtak och öppen kamin
Ljuddämpande golv för en behaglig ljudnivå i hemmet

Ett ljuddämpande golv med inbyggd akustikbaksida för en tystare hemmiljö. Starfloor Click Ultimate är tyst, varmt och mjukt att stå och gå på. Här kan du läsa mer