Tarketts arbete med hållbarhetsfrågor i praktiken

Visioner och mål i alla ära, men du kanske undrar hur vi på Tarkett arbetar praktiskt med hållbarhetsfrågor i vår dagliga verksamhet? Här har vi samlat några exempel på vad vi gör i verkligheten.

Minskad miljöpåverkan vid Tarketts fabriker

Tarkett arbetar med att minska miljöpåverkan vid alla våra fabriker. På linoleumfabriken i Narni, Italien har vi installerat ett värmeväxlarsystem som återanvänder värme från de stora ugnarna, en biomassakokare som producerar varmvatten för att hetta upp ugnarna, solceller samt ett slutet vattensystem.

30 % av energianvändningen kommer från egen produktion och den köpta elen är 100 % förnyelsebar. Utsläppet av växthusgaser har minskat med 44 % sedan 2010.

Till vårt linoleumutbud (proffswebben)

Installationsspill blir till nya golv

1996 startade Tarkett i Ronneby en av världens första anläggningar för återvinning av plastgolv. Systemet blev snabbt en framgång och sedan 1999 samlar hela svenska golvbranschen sitt installationsspill via Tarkett i Ronneby under namnet ”GBR Golvåtervinning”. Dessutom sker insamling och återvinning av installationsspill för resten av Tarkett Norden i Ronneby. Varje år samlas ca 400 ton spill in i Norden och det räcker till ca 90 000 kvm nya Tarkettgolv.

GBR golvåtervinning

Gamla fisknät återvinns till nya polyamidgarn

Drygt 70 % av våra Desso textilkollektioner är tillverkade av ECONYL-garn. Det är ett garn där 100 % av råvaran kommer från återvunnet material, t ex gamla fisknät av nylon. Den största delen kommer från kontrollerad inlämning/utbyte av gamla nät. 

En viss del utgörs även av så kallade spöknät som driver omkring i haven och skadar det marina livet. Insamlingen av gamla fisknät sker genom organisationen Healthy Seas som Desso har samarbetat med sedan 2014.

Desso textilgolv (proffswebben)

Återvunnen kalk som fyllmedel i Ecobase-baksidor

Våra textilgolv från Desso har en baksida som kallas Ecobase. Den tillverkas genom sk upcycling, vilket innebär att produktavfall återanvänds och förädlas i tillverkningsprocessen. I Ecobase används fyllmedlet kalk som är en restprodukt från lokala vattenverk.
 

Valnöt och kol - naturliga färgpigment i linoleum

Tarketts linoleumgolv består av naturliga ingredienser som linolja, korkmjöl, trämjöl, naturharts, och juteväv. En nyhet i 2018 års kollektion är Originale Essenza (Essenza är vår produktserie utan ytbeläggningen xf²) – det första linoleumgolvet i världen att certifieras enligt Cradle to Cradle guldnivå.

Kollektionens beigebruna färger kommer från naturliga färgpigment från valnöt och kol.

Se mer om Originale Essenza kollektionen (proffswebben)

Ricinolja – förnyelsebar mjukgörare i iQ Natural

I vårt homogena plastgolv iQ Natural är mjukgöraren baserad på ricinolja – en förnyelsebar råvara som inte konkurrerar med livsmedelsproduktionen.

iQ Natural (proffswebben)

Träspill blir bränsle

Träspån från tillverkningen av Tarketts trägolv blir till bränsle som värmer både våra egna fabriker och kommunala fjärrvärmeanläggningar i närheten av fabriken.

Golv med låg livscykelkostnad sparar på miljön

Kostnaden är att underhålla ett golv i offentlig miljö under 20 år överstiger vida kostnaden för inköp och installation. Men även klimat- och miljöpåverkan från underhåll är väsentlig.

Tarkett har utvecklat golv med hög slitstyrka, god fläcktålighet och lång livslängd och med städ- och underhållsegenskaper som gör att du kan underhålla golvet effektivt och utan dyra och miljöpåverkande städkemikalier.

Läs mer om LCC-kostnaden för våra golv (proffswebben)
Läs vår miljöbroschyr

Du kanske också är intresserad av:

Hållbarhetsbild - Tarkett

VÅRT HÅLLBARHETSARBETE - "DOING GOOD. TOGETHER.”

Vi vill göra bra saker; golv som fyller en funktion, som är vackra att se på och som samtidigt är bra för miljön och för oss människor. Vi tror på nära samarbeten, där vi engagerar kunder, leverant

LÄS MER
Installationsspill från golvläggning, samlas in och används som material i tillverkningen av nya golv.

CIRKULÄRT. VI SLUTER KRETSLOPPET.

Vi tror på en cirkulär ekonomi där produkter har en lång livslängd, kan repareras och underhållas effektivt. Läs mer här om hur vi jobbar mot det.

LÄS MER