Välj landVälj land
Sverige - För privatpersoner

Välj rätt golv

Läggning och skötsel

Trägolv, Laminatgolv

Så här lägger du ditt nya trä- och laminatgolv

Med vårt 2-lock läggningssystem har trä- och laminatgolv blivit ännu lättare att lägga med bara några få verktyg.

Vilka verktyg behövs

På bilden ser du verktygen du måste ha för att kunna lägga golv med 2-lock låssystem.

Steg 1: Förbered undergolvet

För att säkerhetsställa en smidig läggning av ditt golv så är det viktigt att du förbereder ytan där det ska installeras. Eftersom det är en så kallad flytande läggning - inget lim används - kan trä- och laminatgolv läggas på ett befintligt golv, såsom: Vinyl-/plastgolv Linoleum Parkett Laminat Plattor Tunn textil Det kan också läggas över golvvärme. Det viktigaste är att ha ett torrt, jämnt och rent undergolv. Jämna ut eventuella ojämnheter och använd alltid ett underlagsmaterial. Det finns olika typer av underlag. För tex, betong som innehåller en högre fuktnivå, krävs det att en fuktspärr installeras. Om du bor i en lägenhet så bör du ha ett underlag som dämpar ljudnivån. I vissa fall är både ljuddämpning och fuktspärr att rekommendera. Prata med din återförsäljare för att få veta hur du behöver göra.

Steg 2: Förbered ditt golv

Det är viktigt att låta golvet anpassa sig till tempraturen i det rum där det ska läggas, genom att placera förpackningarna i rummet minst 48 timmar innan installationen.

Steg 3: Installera ditt golv

En generell regel är att plankorna ska ligga i den riktning vart mesta av ljuset kommer ifrån. Om rummet är smalt, som en korridor, ska brädorna alltid ligga i rummets längdriktning oberoende av ljusets riktning. Tänk på att ha med en rörelse fog på 8-10 mm runt hela rummet när du mätt klart. Se till att plankorna i den sista raden blir bredare än 5 cm och att plankan i slutet av varje rad blir längre än 30 cm (50 cm för långa brädor). Tips: Om du använder en handsåg se till att alltid såga plankorna nedåt för att inte skada den synliga delen. För en sticksåg är det oftast det motsatta men det beror på vilken typ av blad du använder.

Läggning av golvet

Öppna flera paket och sortera dem så att du får en harmonisk färgövergång.

- Trä är ett levande material och alla brädor är olika, försäkra dig därför om att brädorna med kvistar och färg variationer är jämt fördelade över rummet.

- Laminat har tryckt design och upprepas på ca var 10e bräda (kan variera beroende på tillverkare och kollektion), försök därför att undvika två liknande brädor sida vid sida.

Installera den första raden längs väggen och kom ihåg att använda kilar i hela rummet för att skapa en rörelsefog. Trä- och laminatgolv  rör sig när temperaturen och luftfuktigheten ändrar sig i rummet. Utan en rörelsefog riskerar man att golvet blir buckligt.

Slutför

När alla brädorna har blivit låsta tillsammans, ta bort kilarna och komplettera med golvlister som täcker rörelse fogen och ger ett snyggare resultat.

Summering

Läggning av trä-och laminatgolv är lätt! Här är 5 punkter som du behöver komma ihåg:

1. Underlaget måste vara jämnt, rent och torrt

2. Stressa inte – golvet måste vänja sig vid klimatet i minst 48 timmar innan du påbörjar läggningen

3. Planera ditt jobb noggrant i god tid för att undvika eventuella överraskningar

4. Glöm inte rörelsefog

5. Kom ihåg matchande golvlister

 

Om du redan nu ska lägga ditt nyköpta golv, gå till Tarketts dokumentsamling för att ladda ned fullständig läggningsanvisning. Passa även på att titta på våra läggningsvideor nedan! Lycka till!

Så här lägger du ditt trägolv

Så här lägger du ditt laminatgolv

Dela